Info om stabilitet og hastiget på fiber

Det installeres fiber hos beboere i disse dager og det kan være tider hvor internett-tilgangen er ustabil eller treg. Vi har meldt i fra til Obos OpenNet, og forventer at dette blir bedre etterhvert som systemet får tilpasset seg forholdene. Skulle du ha problemer med tilkoblingen kan du ringe montørselskapet på telefon 98 90 44 27 (8-15).

Når det gjelder hastighet, så har Obos OpenNet oppgit at det kan leveres opptil 1000/1000 Mbit fra fibermodemet. Her må vi presisere at ordet «opptil» er brukt og hastigheten er teoretisk. Denne hastigheten kan oppnås hvis man har et nettverkskort som er koblet til fibermodemet med rett type nettverkskabel og forholdene i nettverket er gode. I praksis vil vi nok oppleve hastigheter som er lavere.

Det mange ting som kan påvirke hastigheten og den beste ytelsen får man ved å koble datamaskinen rett til fibermodemet med en nettverkskabel sertifisert for høy ytelse (cat 6). Dette anbefales ikke, da datamaskinen er vil være mer utsatt.

De fleste er nok tilkoblet via en trådløs ruter som igjen er koblet til fibermodemet. Kobler man datamaskinen med til ruteren med kabel, så vil det gi bedre ytelse enn om man kobler datamaskinen med trådløst signal.

Når man kobler seg til ruteren trådløst så er det mange faktorer som vil virke inn på ytelsen.

  • Ytelse på ruteren
    • Ruten som blir delt ut fra Obos er av nyere type, men ikke nødvendigvis den som yter best.
  • Ytelse på nettverkskortet på datamaskinen
  • Ytelse på nettverkskortet på smarttelefonen
  • Ytelse på nettverkskortet på nettbrettet
  • Plassering av ruter
  • Avstand mellom ruter og digital enhet (f. eks smarttelefon, datamaskin)
  • Hindringer mellom ruter og digital enhet (f. eks vegger, hyller, skjenker)
  • Alder på de digitale enhetene som kobles til

Jo, nyere enheten og ruteren som brukes jo større sannsynlighet er for at du får bedre ytelse. Hvis du kobler en smarttelefon som er 5 år gammel til en ny ruter og visa versa, så er det ikke garantert at man får utnyttet kapasiteten på fiberlinjen fullt ut.

En beboer har meldt til styret at vedkommende har har greid å få ut en hastiget på 600/600 MBit med et helt nytt nettbrett (ipad air), dette 60 ganger mer enn hva vi har i kollektivavtalen med Telia.

Hva som blir gjennomsnittlig topphastighet på fiberen finner vi nok ikke ut før alle beboere har koblet seg på og optimalisering av systemet er gjort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s